Bakgrunn

Jeg, Anette Aarsland, er utdannet sangpedagog og operasanger. 

Etter fullført musikkonservatorium studerte jeg, totalt 11 år, hos verdens ledende pedagoger i Milano, Roma, New York ( Manhattan School of Music ) og London. Etter å ha studert i 8 år opplevde jeg en alvorlig kjærlighetssorg som resulterte i et overfladisk pustemønster og til at jeg mistet stemmen.          

Først da jeg kom i kontakt med en tidligere operasanger, lærte jeg hva riktig pusteteknikk har å si for stemmen, tale- så vel som sang. Hun hadde sammen med sin bror, en øre-nese-hals-spesialist, kommet fram til en egen pusteteknikk rettet mot mennesker som slet med heshet, svake stemme eller knuter på stemmebåndene. Ved hjelp av denne teknikken fikk jeg ikke bare stemmen tilbake, den  kom tilbake med større kraft enn noen gang og jeg kjente dessuten at den bidro til å gjøre meg mer avslappet og mer i større kontakt med meg selv. Siden tillærte jeg meg andre pusteteknikker i Milano og fikk for alvor øynene opp for hvor viktig  riktig pusteteknikk er for vår helse, fysiske så vel som psykiske.


Jeg har siden erklært meg selv som en "pustenerd" og har slukt alt jeg har kommet over om ulike pusteteknikker.

Etter flere år som freelance operasanger jobbet jeg 8 år som miljøterapeut i psykiatrien der jeg kunne observere hvordan mennesker med ulike psykiske utfordringer pustet. Jeg fant det blant annet svært interessant å se hvordan det å holde igjen vanskelige følelser gjorde at enkelte skadet seg selv ved blant annet å kutte seg selv til blods. Ved å frigjøre pusten og bruke stemmen aktivt i form av skrik, høylydt stemmebruk og sang opplevde jeg at enkelte stoppet helt med å kutte seg selv.  I dag ser jeg kanskje på dette som det aller mest interessante, hvordan pusten blir hemmet av traumer og vanskelige opplevelser i oppveksten og hvordan dette igjen hemmer stemmen vår og måten vi uttrykker oss selv på.

Norge er landet i verden med mest spenninger i kjeveleddet og vi er også en nasjon som bruker stemmen svært forsiktig. Vi snkker ofte svakt uten å være i kontakt med pusten vår, i motsetning til italienere som får uttrykke for sine følelser i en langt større grad ved hjelp av stemmen og pusten.

I januar 2012 startet jeg opp Pusteteknikk.no for å lære bort de pusteteknikkene jeg selv har kommet frem til og fungerer best i ulike sammenhenger.   Pusteteknikk AS ble etablert i mars 2016 og i mai 2016 starter utdanningen av Pusteteknikkrepresentanter som vil bidra til å spre mitt budskap ytterligere. 

Jeg jobber nå fulltid som puste- og stemmeveileder der jeg både gir private konsultasjoner i pusteteknikk på Consensio Behandlingssenter på Aker Brygge.

I tilleg gir jeg flere workshops, foredrag og undervisningskurs for bedrifter ( både alene og sammen med mine samarbeidspartnere  , Vibeke Bjerg (Femi Run) , Anne Karin Nordskag (Krystallklart Budskap)  og Pia Ibanez (Oslo Akupunktur).                 

Pustekoret i Bærum og Stavanger, som du kan lese mer om på siden her, er mitt prosjekt for å få mennesker i alle aldre til å komme i kontakt med sin stemme gjennom riktig pusteteknikk.

28/2-2014 kom boka " PUSTEN - Hvordan puste deg trygg, sunn og avslappet" som jeg skrev sammen med Nina Hanssen ut på Cappelen Damm forlag. 

Jeg har et brennende ønske om at alle, unge som gamle, menn som kvinner, gutter som jenter, skal forstå hvilket utrolig verktøy pusten er om vi vet hvordan vi skal bruke den!

HVA RIKTIG PUSTETEKNIKK KAN GJØRE FOR DEG 


- Redusere stressnivået

- Løse opp muskelspenninger i bryst, nakke, kjeve, skuldre, ribber & rygg

- Bedre fordøyelsen

- Senke smertenivået

- Dempe indre uro / angst

- Stoppe panikk-anfall

- Bedre konsentrasjon & hukommelse

- Senke blodtrykket ( om stressrelatert )

- Bedre søvnen